pretty-7Candidoza vulvovaginita, cunoscuta anterior ca vaginita nespecifica, este cea mai frecventa infectie vaginala pentru femeile de varsta reproductiva. Ar trebui să fie considerata o problema legata de echilibrul de bacterii de la nivelul, care poate cauza simptome timp de luni sau ani. Aceasta este cauzată de creșterea exagerată a multor bacterii  rele pentru organismul nostru, din vagin. Este normal să existe o cantitate mică de bacterii de acest gen in vagin, insa numai atunci când există o suprainfectie este cazul sa ne alarmam. Aceste bacterii nu produc daune permanente.

Se raspandeste?

Candidoza nu este considerata o infectie cu transmitere sexuala (BTS). Totusi,  contactul sexual poate crea uneori condițiile în care se poate dezvolta.

Care sunt simptomele?

Aproximativ 50 la suta din persoanele care dezvolta candidoza nu au nici un simptom. Pentru cele care au siptome, acestea pot include o secretie vaginala alba de cosistenta branzei de vaci, precum și modificări ale mirosului. Candidoza vulvovaginita  poate provoca, de asemenea mâncărime, iritare și durere pe vagin și vulvei (organele genitale externe).

Care sunt complicatiile?

Dacă sunteți gravidă și aveti candidoza, sunteti mult mai susceptibila de a avea o naștere prematură sau sa transmiteti copilului infectie – numai daca este fetita va avea de suferit cand va creste. Ca orice infectie vaginala, poate duce la infectii in organism daca ramane netratata, sau chiar la infertilitate temporara sau permanenta.

Cum se trateaza?

Ar trebui să fie tratata în cazul în care aveți simptome, pentru ca netratatrea sa duce la mai multe complicatii pe viitor. Tratamentul va ajuta sa scapati de simptome si reduce riscul de complicatii. Exista tratamente eficiente pentru candidoza vulvovaginita. Puteti gasi aici medicamentele potrivite. Este necesar insa sa consultati si un medic specialist pentru mai multe siguranta. Cel mai frecvent tratament  pentru acest dezechilibru este luat pe cale orală (pe gură) timp de cateva zile, timp in care simptomele se vor estompa.