Candidoza vulvovaginala este o problema delicate, mai ales pentru femeile care formeaza un cuplu. Acest dezechilibru poate dauna relatiilor de cuplu, facandu-le incommode si dureroase pentru femei. Partea si mai proasta este ca mai mult de jumatate din populatia feminina a globului a suferit macar o data in viata de candidoza vulvovaginala, iar partea si mai proasta este ca aceasta ciuperca nu va parasi niciodata corpul nostru.

Cu toate acestea, ciuperca nu duneaza decat atunci cand sistemul imunitar este prea slabit pentru a mai tine sub control inmultirea acesteia. Barbatii snt purtatori ai acestei ciuperci, insa pe ei nu-i va afecta niciodata, ci doar pe urmatoarea femeie cu care acesta va avea contacte sexuale. Totusi, asta nu inseamna ca ar trebui sa traiesti singura intr-un varf de munte pentru simpul fapt ca ai avut candidoza vulvovaginala si acum este foarte posibil sa recidiveze.

Nu, acum exista tratamente din cele mai diverse, de la cele naturiste pana la cele farmaceutice, toate avand o rata de succes destul de mare. Totusi, dupa vindecare, trebuie oricum sa ai grija sporita pentru ca candidoza este una din afectiunile care recidiveaza cel mai usor. Este important sa mentii un stil de viata sanatos, de la alimentatie pana la igiena, totul este important pentru a scade sansele candidozei de a recidiva. Desi multe companii de cosmetica recomanda diferite tipuri de geluri si creme intime, medicii recomanda o igiena simpla, doar cu apa, odata la doua-3 zile, pentru a mentine un ph acid, sanatos la nivelul vaginului. De asemenea, o alimentatie sanatoasa care sa nu conduca la modificari ale ph-ul local, este foarte importanta.  Orice dezechilibru al ph-ului vaginal poate duce la o recivida.

Retine, chiar daca ai avut candidoza vulvovaginala si poatea recidiva, nu e sfarsitul lumii. Putina atentie si informare te poate ajuta sa duci un trai linistit, fara griji si poti fi fericita in cuplu.