Dezechilibrele organismului uman pot fi cauzate de mai multe aspecte, insa daca vorbim de dezechilibrul florelor care traiesc in sau pe corpul nostru, cauzele sunt mai usor de tinut sub control, in asa fel incat sa nu aiba urmari grave.

Unul dintre cele mai intalnite dezechilibre ale florelor organismului uman este cea a florei vaginale. Acest dezeschilibru are de multe ori, la origini, un dezechilibru hormonal. Hormonii eliberati de corp sunt cei care dicteaza ce fel de bacterii traiesc la nivelul florei vaginale astfel, orice crestere sau scadere a nivelului bacteriilor, poate avea urmari neplacute si chiar grave.

Dezechilibrul florei vaginale are ca urmare cu potential periculos candidoza.  Aceasta afectiune este cauzata de aparitia unei ciuperci  – candida albicanis – la nivelul vaginului, care netratata poate duce la infertilitate. Un studiu a evaluat faptul ca mai mult de jumatate dintre femeile de pe glob au suferit sau vor suferi pe parcursul vietii macar o data de candidoza.

Totusi, acest dezechilibru, odata reperat, poate fi restabilit destul de usor. Candida trebuie eliminata din corp, pentru ca altfel recidiveaza, chiar daca pe moment corpul nostru reuseste sa o tina sub control. Principalul motiv pentru care candidoza provoaca infertilitate este netratarea.

Avand in vedere ca poate deveni o boala infectioasa, tratamentul cu antibiotice este necesar, insa acesta este rescris doar de medic.  Intre timp, ovulele intravaginale care restabilesc flora vaginala sunt suficiente. Este bine de stiut ca barbatii nu sunt afectati de aceasta ciuperca, ei fiind purtatori latenti, in cazul in care au avut contact cu o femeie care sufera de candidoza, insa la urmatorul contact cu o femeie sanatoasa, aceasta poate fi afectata.

Candidoza poate fi cauzata de dezechilibrul hormonal cauzat de sarcina, de menopauza, de diabet sau chiar de menstra. Cel mai bun mod prin care puteti preveni aparitia dezechilibrului florei vaginale este sa nu folositi in exces dusurile intravaginale si sa nu folositi produse cosmetice mai mult de o data pe saptamana. Spalarile frecvente inlatura acidul lactic – responsabilul cu echilibrul florie locale.