Stresul, un sistem imunitar slabit din cauza bolii sau chiar raceala, utilizarea de medicamente care afectează calitatea florei vaginale, cum ar fi antibiotice sau pilule contraceptive … toate acestea pot duce la dezechilibrul florei vaginale.

O femeie poate avea simptome cum ar fi mâncărime, senzații de arsură și frecvent, un miros neplacut al secretiilor vaginale. Proprietățile modificate ale acestor secretii, mâncărimile sau roșeața în zona genitală pot indica o inflamare a vaginului. Cele mai frecvente cauze sunt infectiile bacteriene si fungice (vaginita bacteriana si candidoza vaginală) și trichomoniaza. Este extrem de important sa tratam aceste infectii, mai ales daca stim ca se pot transforma in adevarate complicatii, cum ar fi sterilitatea, inflamarea organelor pelvine, nastere prematura.

Ceea ce este important este faptul că astfel de infecții se nu repete.  Majoritatea femeilor sufera la un moment dat in viata de pe urma acestui dezechilibru al florei vaginale, insa repetarea lor este un semn de imunitate scazuta si poate cauza alte probleme. Cu toate acestea, aceste infectii pot sa nu releve simptome vizibile și pot deveni evidente doar în timpul unui examen ginecologic. Atunci cand simptomele sunt absente, este chiar mai periculos, pentru că, dacă aceste infectii raman netratate, pot provoca aceleași complicații, fara insa sa stim de ce.

Infecția cu HPV este una dintre infecțiile sexuale mai frecvente; mai mult de 50% dintre femei (și bărbați) sunt infectate de aceasta la un moment dat in viata lor. Există mai multe tipuri de HPV, unele cu un risc scăzut, iar altele cu un risc ridicat. Comportamentul sexual responsabil, stilul de viață adecvat și obiceiurile igienice sunt baza pentru menținerea sănătății intimă a femeilor, în timp ce probioticele care contin tulpini specifice de lactobacili sunt un ajutor indispensabil în aceste eforturi. Retine, este bine sa actioneazi atunci cand observe simptome ale dezechilibrului florei vaginale, poti comanda chiar de aici medicamentul de care ai nevoie, nu inainte de a consulta medical, insa. Ai grija de sanatatea ta!