Dezechilibrul florei vaginale este una dintre afectiunile cu care te poti descurca singura acasa. Este insa, important sa stii cand si in ce conditii. De aceea, cel mai bine este sa te informezi, apoi sa actionezi in totala cunostinta de cauza.

Nu auto-trata o candidoza vaginala, daca:

  1. esti gravida.
  2. daca nu esti sigura ca  simptomele sunt cauzate de o infectie vaginala. Daca nu ai fost diagnosticata cu o infectie vaginala, consulta medicul tau inainte de tratarea acesteia cu o crema care nu necesita prescriptie medicala antifungica. Uneori femeile cred ca au o infectie de drojdie vaginala, atunci cand simptomele sunt cauzate de o alta conditie, cum ar fi vaginita bacteriana sau o infectie cu transmitere sexuala (ITS).
  3. ai fost expusa la o infectie cu transmitere sexuala (ITS), care ar necesita un examen medical.
  4. ai infecții recurente.

Ar trebui sa ma tratez eu singura pe mine?

Utilizarea  unui medicament fara prescriptie medicala

Atunci cand se utilizeaza un medicament vaginal ce nu necesita prescriptie medicala pentru o infectie vaginala drojdie, urmeaza instructiunile de pe prospect, precum si aceste linii directoare:

  • Utilizeaza absorbante in loc de tampoane in timp ce utilizati medicamente vaginale. Tampoanele poate absorbi medicamentul.
  • Evita utilizarea sapunului la curatarea  zonei vaginale , clatiti cu apa doar.
  • Daca actul sexual este dureros, evita-l. Altfel, utilizeaza substante lubrifiante solubile in apa pentru a reduce iritatia. Uleiul din creme antifungice sau supozitoarele poate slabi latexul. Acest lucru inseamna ca  prezervativele și diafragmele se pot rupe, si nu pot proteja de ITS sau a sarcinii.
  • In cazul in care zona genitala este umflata sau dureroasa, stai in apa calda (intr-o baie de sezut sau cada, nu o cada cu hidromasaj) poate ajuta. Sau in loc, poti incerca punerea unei comprese reci, umede pe zona. Nu frecati pentru a incercarea pentru a calma mancarimea.

Dezechilibrul florei vaginale este complet vindecabil, asa ca nu trebuie sa iti faci griji atat timp cat procedezi corect si constient. Fii femeie!